Nadrzeczna 7 (Wikarówka)

24-120 Kazimierz Dolny

 

nr telefonu

795 148 787

Wciąż do przodu

Skończył się wrzesień. W minionym miesiącu w świetlicy dla dorosłych panie i panowie działali zarówno na polu sztuki jak i gastronomi. Dziełem kulinarnym były knedle z naszymi pachnącymi węgierkami. Przepis poniżej.

Zaś w trakcie warsztatów plastycznych kontynuowano malarstwo akwarelowe.

Świetlica dla dzieci jak zawsze pełna zabawy, ruchu i radości. O obowiązkach też pamiętano – wszyscy, którzy mieli zadaną pracę domową, odrobili ją. Nie zabrakło również spacerów nad Wisłę, huśtawek czy gier zespołowych. Warto wspomnieć, że ostatnio zakupiliśmy kilka gier planszowych, po które bardzo chętnie sięgają nasze dzieci.

Od października spotkania w świetlicy dla dzieci będą odbywać się w poniedziałki i piątki.

Przypominamy również, że Kazimierskie Stowarzyszenie Dobroczynne pw. św. Anny serdecznie zaprasza wszystkie chętne starsze osoby do wzięcia udziału w naszych warsztatach. Jedyny warunek… to trochę wolnego czasu!

Warsztaty plastyczne odbywają się w każdy czwartek w godzinach od 15.30 do 17.00, manualne – w piątki o godz. 14.00, zaś termin kulinarnych warsztatów ustalany jest każdorazowo podczas spotkań.

Obecnie z uwagi na sytuację i w trosce o zdrowie naszych seniorów wszystkie ww. zajęcia zostały zawieszone do odwołania. O terminie ich wznowienia poinformujemy na stronie.

A oto przepis na knedle:

Knedle ze śliwkami

1 kg ziemniaków

½ kg mąki pszennej

10 dkg mąki ziemniaczanej

4 jajka

sól

1 kg śliwek węgierek

 

Dodatkowo

kwaśna śmietana, cukier

lub

masło i bułka do polania.

Wykonanie

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj.
  2. Po wystudzeniu przepuść przez praskę.
  3. Wymieszaj z jajkami, mąką, szczyptą soli.
  4. Z ciasta ulep wałeczki, odrywając po kawałku ciasta.
  5. Następnie wykonaj niewielkie placuszki, na środku każdego z nich umieść śliwkę bez pestki, zlep dokładnie brzegi.
  6. Knedle gotuj 2–3 minuty w osolonej wodzie (licząc od wypłynięcia na powierzchnię).
  7. Knedle podawaj ze śmietaną lub bułką tartą zrumienioną na maśle.  Smacznego. 🙂

   

 

Poprzedni

Następny